El tema de El Tarlà

25 d’abril, 2008

EL PORTUGUÈS, EL BASSA I EL BOLA

Pot semblar estrany però, a la nostra escola situada al mig de Girona, es poden sentir parlar les següents llengües: català, castellà, anglès, xinès, portuguès, romanès, rus i àrab. Això demostra fins a quin punt arribem a ser pluriculturals.
L’arribada de companys i companyes de diferents països ha permès que sigui possible aquest fet.
Començarem per una de les llengües més parlades del món: el portuguès.
El portuguès prové del llatí que es parlava a l’Imperi Romà. Es va començar a utilitzar a Galícia i va anant baixant de nord a sud per Portugal.
Actualment, és la llengua principal de Portugal, Brasil, Angola, Guinea Bissau, Moçambic, Cabo Verde, St. Tomé, Macao i altres zones de l’Índia que varen ser colonitzades per portuguesos, com Goa, Daman, Dadra o Nagar. També es parla en les zones frontereres de Brasil amb Bolívia, Paraguai i Uruguai.
Podem dir que hi ha uns 230 milions de persones que el parlen.
Un escriptor del segle XVI, Luís Vaz Camoens, va ser molt important pel seu relat en forma de poema anomenat “Os Lusíadas” sobre els grans fets que van fer els portuguesos a l’època dels descobriments.
Hi ha molts personatges rellevants que parlen el portuguès, com és en José Saramago, un escriptor actual molt conegut que va obtenir el Premi Nobel de Literatura el 1998.
I del món de l’esport, hi ha en Ronaldinho, conegut jugador de futbol en l’actualitat tal com en temps passats ho va ser en Pelé .

Entre les llengües menys parlades al món trobem el bassa i el bola. El bassa és una de les llengües de la família nígerocongolesa. Té un alfabet autòcton que es diu la escriptura Vah i que data de finals del segle XIX.
Hi ha unes 352.000 persones que el parlen entre els habitants de Libèria i els de Sierra Leone, ambdós països del continent africà.
Existeixen alguns dialectes d’aquest idioma i és diferent del que es parla a Nigèria o al Camerun, malgrat tenir el mateix nom.
El bola pertany a la família austronèsica i al grup malaiopolinesi i es parla a Papua Nova Guinea i també té diferents dialectes. Hi ha unes 13.750 persones que el parlen.

Classe de 5è
Joan Bruguera