El tema de El Tarlà

08 de maig, 2008

LA VIDA DE LA MERCÈ RODOREDA



Va néixer a Barcelona l’any 1908, i va morir a Girona l’any 1983, quan tenia 75 anys.
De petita va anar molt poc a l’escola. Va canviar tres vegades d’escola i no tenia gaires amics. Per no avorrir-se, es passava les hores a casa seva llegint i somniant les histories que després de gran escriuria.
El seu pare i el seu avi matern van ser els seus grans mestres, i les persones que més la varen influir. Quan es va morir el seu avi, el seu oncle Joan que estava a l’Argentina va tornar a Barcelona. Quan la Mercè tenia 21 anys es va casar amb el seu oncle i varen tenir un fill en Jordi. Quan en Jordi tenia un any es varen separar, el matrimoni va ser un fracàs.
Amb la guerra civil espanyola del 1936 la Mercè ha de marxar a l’exili. En Franco no volia que es parlés i escrivís en català, i com que la Mercè escrivia català va haver de marxar cap a França amb altres escriptors catalans.
Va estar a París i a Ginebra, on va viure amb el seu amant, en Joan prat. Després va tornar a Catalunya l’any 1972. Es va establir a Girona, concretament a Romanyà de la Selva. Va comprar una casa que es veiés com sortia i es ponia el sol. Per la Mercè era molt important que allà on vivia hi haguessin moltes flors. Les necessitava per viure, perquè li recordaven la casa on havia nascut.
Les seves principals obres són: Mirall trencat, la Plaça del Diamant, Aloma, Quanta quanta guerra,...
L’any 1983 es va morir de càncer, i està enterrada en el cementiri de Romanyà de la selva.


Alpha Sisoho, Nara Baragi, Helena Carretero, Yaiza Matas, Laia Salinas, Sergio Soto, Alba Romero, Emilia Colomer, Jeanne Latron, Abel Cubarsí i Manu Trubat. C.E.E PALAU